Neljä vinkkiä parempaan 404-sivuun

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Selaan mielenkiintoisen yrityksen kotisivuja ja klikkaan sivuilla olevaa linkkiä, joka lupaa lisätietoa. Joudun 404-sivulle, joka kertoo vain, ettei etsimääni sivua löytynyt. Miten niin ei löytynyt, linkinhän piti viedä toiselle sivulle samalla sivustolla, jolla jo olen? Jouduttuani 404-sivulle poistuin sivustolta kokonaan, koska en saanut tarvitsemaani tietoa.

Ei ole mitenkään mahdotonta, että sivuille unohtuu vanhentuneita linkkejä. Tämän lisäksi 404-sivulle saattaa päätyä, jos on itse kirjoittanut osoitteen väärin. Tällöin käyttäjä ei päässytkään sivulle, jonne aluksi halusi, ja se saattaa harmittaa käyttäjää. Miten käyttökokemusta voisi parantaa tässä tilanteessa? Lue alta neljä vinkkiä, miten parannat asiakkaan käyttökokemusta virhesivulla.

1. Viesti selkeästi

Tee käyttäjälle heti alussa selväksi, että hän on tullut nimenomaan virhesivulle, eikä etsimälleen sivulle. Näin käyttäjä ei vahingossa luule, että oikea sivu löytyi.

2. Älä unohda sisältöä

Jos virhesivulla lukee vain 404-koodi, se ei paljon auta käyttäjää eteenpäin. Tee pieni sisältö myös virhesivulle. On hyvä idea esimerkiksi laittaa linkki muutamaan tärkeimpään sivuun tai lisätä hakukenttä. Näin autat käyttäjää löytämään nopeammin etsimänsä. Myös virhesivulla voi olla jokin ”call to action” -painike, kuten uutiskirjeen tilaus. Voit myös mahdollisuuksien mukaan lisätä jonkin mukavan ”yllätyksen”, kuten alennuskoodin.

3. Muista myös visuaalinen ilme

Tarkista, että virhesivulla on sama visuaalinen tyyli, logot yms., kuin muillakin sivuilla. Voit myös lisätä aiheeseen sopivan kuvan piristämään käyttäjää, joka ei päässytkään etsimälleen sivulle.

4. Älä tee virhesivusta tylsää

Mikäli mahdollista, lisää virhesivulle ripaus hauskuutta. Käyttäjälle, jota saattaa aluksi harmittaa virhesivulle joutuminen, voikin jäädä tästä hyvä mieli.

Mobiili käyttöliittymä ja kuvitus 404-sivulle.
Esimerkki virhesivusta, jossa kuvitus on suuressa roolissa.

Näin blogipostauksen kuvitus piirrettiin

Yksi tärkeä osa blogiani on kuvitus. Pyrin tekemään kuvituksen itse ja käyttämään mahdollisimman vähän pelkästään kuvapankkikuvia. Tykkään luonnostella piirrokset ensin paperille, koska se on helppoa ja nopeaa, ja onnistuu missä vain ilman tietokonetta. Myös silmät kiittävät, jos ei tee kaikkea tietokoneella. 🙂 Sen jälkeen jatkaa työstämistä esimerkiksi Adobe Illustratorilla tai Adobe Sketchillä. Tämän postauksen aiheena oli “eksyminen”, joten valitsin aiheeseen sopivan avaruusteeman.

Visuaalinen ilme ja kuvitukset
Luonnoksia 404-virhesivun kuvitusta varten.

Oletko törmännyt erityisen hyvin suunniteltuihin 404-sivuihin?

Kiitos, kun jaat kavereillesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *